In de file schiet het ook niet op.

Staat u ook weleens in de file? Ik denk dat veel lezers nu met ja antwoorden. U bent ergens naar de grote stad geweest. Voor het werk of om te winkelen. Om weer thuis te komen, moet u een stukje over de snelweg rijden. En helaas, file. Op de rem, weer een stukje rijden, weer op de rem. Terwijl u zich groen en geel aan het ergeren bent aan alle automobilisten voor u, ziet u dat het op de andere rijstrook echt vele malen sneller opschiet. En dus besluit u de andere rijstrook maar eens te volgen.

Of dichter bij en misschien meer herkenbaar. De supermarkt. De boodschappenkar tot aan de rand toe gevuld. Achter alle kassa’s zitten meisjes en bij elke kassa staat een lange rij. U kiest de rij die het snelste lijkt te gaan. Terwijl u braaf staat te wachten, lijkt één rij toch echt vele malen sneller geholpen te worden. Voor u staan nog twee mensen met propvolle karren. En bij die andere kassa staan er twee met maar heel weinig boodschappen. Ook hier lijkt het weer een goed plan om te kiezen voor de ‘snellere’ rij. U wipt uw karretje één rij verder en hoopt op een goede afloop.

Nou weet ik niet precies hoe dat bij jullie werkt, maar als ik van rijstrook verwissel blijkt het daar nog langzamer te gaan. En als ik bij de supermarkt die rij kies waar het zo hard opschiet, is de klant voor me zijn pinpasje kwijt, weet de pincode ineens niet meer, is zijn toiletrollen vergeten en rent nog eventjes op en neer en uiteindelijk moet ik 2 keer zo lang wachten als de rij waar ik eerst in stond.

Het switchen van rijen leidt slechts tot teleurstelling. Hoewel wij als mens enorm veel kunnen verdragen, zijn we minder bedreven in het verwerken van teleurstellingen. Dus kan het in ons geval zeker handig zijn om teleurstellingen te vermijden. Hoe ontstaan teleurstellingen ? Helaas, of misschien juist gelukkig, creëren we die zelf. Wat we namelijk als eerste doen, is verwachtingen scheppen.

Je staat in de file, verwacht dat die andere rij harder opschiet, wisselt van rijstrook om vervolgens te ontdekken dat die verwachting niet uitkomt. Teleurstelling. De supermarkt, de verwachting dat het bij de andere kassa harder opschiet, die verwachting komt niet uit en hop, weer een teleurstelling.

Gaan we, met z’n allen, eens lekker naar de sportschool. U bent 25 kilo te zwaar. Vastbesloten uw leven te veranderen. U gaat op uw eten letten en minstens 3 keer per week naar de sportschool. Gevoed door verhalen op het internet heeft u stiekem de verwachting dat het binnen 3 maanden voor elkaar is.

U verwacht dat alle goed gaat, dat het gezonde eten zo geregeld is, het sporten komt ook wel goed en over 3 maanden bent u die 25 kilo kwijt. Tal van verwachtingen, voor een groot deel onbewust, die niet gaan uitkomen. U belandt van de ene in de andere teleurstelling. Garantie voor géén succes.

En wat moet ik hier verder mee ? Mogelijk een vraag die bij u opkomt. Verwachtingen leiden tot teleurstelling. Al zeker, als ze niet reëel zijn. Wat veel gemakkelijker werkt, is verwachtingen vertalen naar concrete doelen. Al zijn het maar hele kleine, maar reële doelen. Om 25 kilo gewicht te verliezen, zult u op z’n minst ergens moeten beginnen. Uw eerste doel. BEGIN !!!! Plan 1 vaste dag en tijdstip per week waar u gaat sporten. Uw voeding ? Start met een haalbaar doel. Vervang uw zak chips door een sinaasappel. Twee keer succes. Geen teleurstelling. U bent op weg! 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Soortgelijke artikelen