10 dagen per jaar skiën genoeg?

Da’s best een ietwat vreemde vraag. Maar wel een vraag die regelmatig bij me opkomt als mensen zich voor het eerst naar de sportschool wagen om iets aan hun gezondheid te gaan doen. Veel mensen stellen me, bij een eerste kennismaking, de vraag of 1 keer per week naar de sportschool gaan wel genoeg is. Vaak vullen mensen dit dan aan met de opmerking dat ze gehoord hebben dat je toch minstens 2 en eigenlijk 3 keer per week naar de sportschool zou moeten gaan. Vanuit fysiologisch oogpunt valt daar natuurlijk van alles voor te zeggen. Het menselijk lichaam reageert op trainingsprikkels. En, heel kort door de bocht, 3 keer per week een prikkel geven sorteert over het algemeen meer effect dan slechts 1 keer per week.

Maar alles volledig technisch beredeneren en beschouwen vanuit de hoek wat fysiologisch wenselijk is, is wel héél erg gemakkelijk. Laten we eens kijken naar de mensen die 1 keer per jaar op wintersport gaan. De meesten gaan een dagje of 10 weg. Skilatten op de auto, sneeuwkettingen onder de banden en 10 dagen volop genieten van zon, sneeuw, glühwein en bockwursten. Doorgerekend naar een heel jaar is dat gemiddeld nog niet 1 dag skiën per maand. En toch nemen duizenden en duizenden Nederlanders ieder jaar genoegen met deze relatief korte doch heerlijke uitstap.

Graag richt ik me tot de mensen voor wie sporten, bewegen of ‘de sportschool’ helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Waarom zou u zichzelf bij voorbaat al gaan pijnigen met de vraag of 1 keer per week sporten eigenlijk wel genoeg is? Mocht u zichzelf deze vraag weleens gesteld hebben, dan is de kans groot dat u hoort tot de hele grote groep mensen die niet of nauwelijks bewegen. En dan is het antwoord eigenlijk net zo simpel als dat u zelf kunt bedenken. Alles wat u meer doet dan helemaal niks is dikke, vette en pure winst. Uw lichaam 1 keer per week trakteren op een lekker en ontspannen uurtje bewegen is 100 % vooruitgang, elke week weer.

De fitness- en gezondheidsindustrie zou u toch op z’n minst de voordelen moeten kunnen uitleggen van 1 keer per week bewegen in plaats van u een enorm schuldgevoel aan te praten omdat u ‘De Beweegnorm’ weer eens niet gehaald heeft. U hoeft slechts eventjes op Facebook rond te kijken of een gemiddelde krant open te slaan: “We bewegen massaal te weinig”! 

De gemiddelde trainer of beweegdeskundige doet daar dan nog eventjes een flink schepje bovenop en wringt het er nog eventjes bij u in dat u toch minimaal 3 keer per week aan de bak moet. Voor de meeste drukke Nederlanders is dat niet eens haalbaar.

Daarom, voor al die mensen die op dit moment helemaal niks doen. 1 keer per week bewegen, sporten, fitnessen of wat dan ook heeft enorm veel zin. Het haalt je uit de sleur van niks doen en inactief zijn. Je komt in contact met andere mensen. Omdat de frequentie laag is, is de kans enorm dat je het nog leuk gaat vinden ook. 1 keer per week is namelijk prima te overzien en voor de meesten ook prima in te plannen. Als u dat over een heel jaar verdeeld, dan is dat dus 52 keer per jaar. Da’s 5 keer zoveel als degenen die op wintersport gaan. U hoeft zichzelf niet te pijnigen met het aantal keren dat u eigenlijk zou moeten gaan sporten. Gun uzelf het plezier van die keren dat u ‘niks doen’ doorbreekt met ‘iets doen’. 

Blijf niet hangen in een onterecht schuldgevoel. Ruil ‘niets doen’ in voor een stukje beweging. Hoppa, welke week op wintersport…

FREE TO FEEL FIT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Soortgelijke artikelen