De wonderpleister en de magische rots.

Correlatie is geen causaliteit. Laat ik als eerste het begrip correlatie uitleggen. De wonderpleister!

Kortgeleden verscheen een man in mijn zaak. Hij vertelde mij, dat hij jaren lang gewerkt had aan een product waarmee mensen in extreem korte tijd enorm veel gewicht kunnen verliezen. Zo noemde hij voorbeelden van mensen die in slechts 2 weken tijd een gewichtsverlies van 5 kilo hadden bereikt. Hij gaf mij een sample van zijn product. De wonderpleister! Het enige wat ik hoefde te doen, was deze pleister op mijn mond te plakken. Ik moest de pleister gedurende twee weken, onafgebroken, laten zitten, anders kond de wonderpleister zijn werk niet goed doen. Tot mijn enorme verbazing viel ik in twee weken tijd 4,5 kilo af. Net geen 5 kilo, maar toch een resultaat wat ik nog nooit eerder behaald had. Ik was overtuigd en inmiddels verkoop ik deze pleisters zelf met enorm veel succes. Het werkt echt bij iedereen.
 
Correlatie houdt in dat twee variabelen op een ordelijke manier een bepaalde samenhang vertonen. Zoals hierboven omschreven hebben de wonderpleister en het gewichtsverlies absoluut een bepaalde samenhang met elkaar, op een ordelijke manier.
 
Maar de man bleek nog iets te hebben ontdekt. In het Zuiden van het land had hij een zéér zeldzame en vreemde rots ontdekt. Een rots met magische krachten. Krachten zo sterk, dat zijn haren er spontaan van gingen groeien. Bij wijze van experiment had de man zijn hoofd volledig kaal geschoren. Gedurende 4 weken reisde hij elke dag af naar het Zuiden des lands. Daar ging hij elke ochtend, kort na zonsopkomst, een uur op de magische steen zitten. Na 4 weken had hij weer haar op zijn hoofd.
 
De magische rots en de haargroei hebben, op een ordelijke manier, een bepaalde samenhang met elkaar.
 
Maar correlatie is geen causaliteit. Een correlatie wil niet zeggen dat er causaliteit is. Als in oorzaak en gevolg. Een samenhang tussen twee variabelen wil dus niet zeggen dat er een oorzaak en een gevolg is. U begrijpt dat het gewichtsverlies is ontstaan doordat de man met de wonderpleister op zijn mond 2 weken niet heeft kunnen eten. De haren van de man op de magische rots groeiden niet door de magische rots, maar waren een logisch gevolg van de menselijke fysiologie.
 
In het land van “fitness en voeding” wordt regelmatig gebruik gemaakt van deze verwarring. Het verliezen van lichaamsgewicht wordt in verband gebracht met de shake die uw avondmaaltijd vervangt. In werkelijkheid, is het het calorietekort wat ontstaat doordat die shake veel minder kcal bevat dan uw normale avondmaaltijd. Sterker en fitter worden door elke ochtend een glaasje tropisch helmgras te drinken voor uw training valt vooral toe te schrijven aan de training zelf.
 
Beweging kunt u ook in verband brengen met tal van variabelen. Het menselijk brein is namelijk ontworpen om onbewust connecties te leggen tussen vele verschillende stukken tegengestelde informatie. Ons brein probeert verbanden te leggen en patronen te vinden en
verbindt hier vervolgens een conclusie aan. Als u er regelmatig over nadenkt om meer te gaan bewegen, stelt u zichzelf dan eens de volgende vraag:
 
Waarom zou ik meer willen bewegen? In de volgende editie kom ik daar graag op terug …
 
FREE TO FEEL FIT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Soortgelijke artikelen