Vakantiekilo’s…

Zeventien jaar was ik. De allereerste keer dat ik echt op vakantie ging. Mijn middelbare school nog net niet afgerond. De eerste tekenen van een heuse baard verschenen op mijn kin. Hier en daar een verloren haartje boven mijn lip. Nog net niet droog achter de oren zo spraken mijn ouders. Maar ik mocht op vakantie! De bestemming was Zuid-Limburg. Mijn fantastische Nishiki racefiets bepakt en bezakt. Samen met mijn beste vriend onderweg. Op de fiets, helemaal naar het Zuiden van Nederland. Ons zuurverdiende vakantiegeld weggestopt in onze rugzakken. Witte broodjes met kaas en paté voor onderweg. En blikjes Raak cola, want die waren lekker goedkoop. Elke dag fietsten we 80 – 100 kilometer. Elke berg die Limburg rijk is beklommen we. Overnachten in pensions. Geweldig was dat. Bij het ontbijt moesten we letterlijk elke gulden tellen voordat we besloten wat we konden eten. Overdag hielden we onszelf overeind met Marsen en Nutsen. De vakantie duurde 10 dagen. Ik woog 73 kilo toen we vertrokken en 10 dagen later, aan het einde van de vakantie, woog ik nog 65 kilo. Mijn vriend kwam er niet veel beter van af. Hij maakte ongeveer dezelfde gewichtsdrop in 10 dagen tijd. Echt heel gezond zal het niet zijn geweest maar wij hadden een fantastische vakantie. Het gewichtsverlies was slechts een simpel gevolg van te weinig eten en teveel sporten.

De jaren die daarop volgden werden mijn vakanties luxer. Zonovergoten oorden. Lekker eten. Teveel drinken. Heel de dag op een strandbedje liggen. Boekjes lezen, hangen, uitrusten en relaxen. En in drie weekjes tijd 4 kilo plussen in lichaamsgewicht. Om vervolgens daarna weer snoeihard te werken om die kilo’s weer eraf te krijgen. Als dat laatste bekend in de oren klinkt, moet u voor de gein eens -vakantiekilo’s- intypen in de zoekbalk van Google. Pagina na pagina wordt u getrakteerd op TIPS en ADVIEZEN om uw vakantiekilo’s weer in razendsnel tempo kwijt te raken. Vakantiekilo’s zijn Big Business. Elke zichzelf respecterende goeroe heeft wel een plan voor u in de aanbieding om uw lichaam weer terug in shape te brengen.

De maand juni zit er inmiddels alweer voor een groot gedeelte op en voor veel mensen staat de vakantie in het vooruitzicht. Eindelijk een paar weekjes lekker genieten. En meteen ook een prima gelegenheid om dingen eens vanuit een ander perspectief te bekijken. Tijdens uw vakantie heeft u namelijk iets waar we allemaal te weinig van lijken te hebben. TIJD !!!

Tijd om rustig de dag te beginnen. Tijd voor uzelf. Tijd om wat meer te bewegen dan u normaal gesproken doet. In plaats van een haastontbijtje kunt u gewoon eens lekker beginnen met een heerlijk kopje koffie of thee. Lekker relaxed een wandelingetje maken om de omgeving van uw vakantieadres te verkennen. Een heerlijk stukje banjeren over het strand. In plaats van een autootje huren eens een fietsje huren. Waarom niet? Op vakantie moet niks. En juist dat is een hele fijne start om wat meer te bewegen dan u gewend bent. Eens proberen hoe het bevalt om wat minder te eten. Niet omdat u op dieet moet, maar gewoon omdat u de tijd heeft om te genieten van een salade, een stukje fruit of een kommetje yoghurt. Want wat er allemaal ook geschreven kan worden over -vakantiekilo’s-, het blijft zo simpel als de eerste wet van de thermodynamica. Energie kan niet spontaan ontstaan en niet spontaan verdwijnen. Geniet van uw vakantie en doe vooral waar u zelf zin in heeft. Maar heeft u plannen om wat meer te gaan bewegen, start daarmee dan eens in uw vakantie. Lekker relaxed en tijd genoeg.
Fijne vakantie. Bewegen is lekker !!!

FREE TO FEEL FIT

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Soortgelijke artikelen