Dokter Fox

Lekker aan het zwembad. Temperatuur 38 graden. Ik balanceer ergens tussen volop genieten en zwaar afzien. Aangezien ik op vakantie ben, besluit ik te kiezen voor het eerste, volop genieten. Ik neem een duik in het zwembad en laat mezelf eventjes afkoelen. Lekker.

Drankje bestellen en weer languit op de stretcher. Ietsje verderop zie ik een stapel tijdschriften liggen. Aangezien het vakantie is en ik het mezelf ‘gun’ besluit ik wat te gaan lezen. Panorama, Viva, Zij en de Libelle. Fantastisch! Diepgaande lectuur waar je vooral niet bij na hoeft te denken. Iets wat prima past in mijn vakantieritme.

Een damesblad lijkt me wel een leuke om mee te beginnen. Zeker omdat daar enorm veel experts aan het woord komen die hele nuttige dingen schrijven over afvallen en fitnessen. De redactieleden bijvoorbeeld onderwerpen zichzelf aan allerlei onderzoeken en daar doen ze vervolgens verslag van. Neeltje volgt het Sherry-eidooier dieet, Madelief is aan het kuren met Ahorn, Nora test de kroketten van Cora en Annabloem onderwerpt zich aan het inmiddels ‘bewezen’ dennenappel dieet. Ze mag alles eten, behalve dennenappels.

Vol bewondering blader ik door. Hoppa. Revolutionaire wonderpil verovert Amerika. Deze pil verslindt vet op onverklaarbare wijze. The newest, fastest, Fat Buster. Weet niet of U toevallig Dr. Oz kent ? Dat is een televisiedokter die deze wonderpil een aantal jaren geleden in het nieuws bracht. Best een beetje raar eigenlijk. Een pil die héél de wereld verovert terwijl in het land van Dr. Oz inmiddels meer dan 34 % van de bevolking serieus overgewicht heeft. Maar goed, duurt natuurlijk effe voordat die pil gaat werken.

Maar wat kunnen we leren van Dr. Oz? Best wel iets. In plaats van Dr. Oz moet u namelijk Dr. Fox lezen. Mocht u de draad een beetje kwijt raken, ik leg uit ….

We kunnen van Dr. Oz, lees Dr. Fox, leren waarom we dingen geloven die niet waar zijn. In 1973 huurde een groep onderzoekers een acteur in. Deze acteur kreeg de opdracht Dr. Fox te spelen. Hij moest vervolgens een presentatie geven over speltheorie. De presentatie werd gegeven aan experts. Die wisten uiteraard van niks.
De informatie die Dr. Fox gaf, was compleet verzonnen en totaal onzinnig. De presentatie duurde 20 minuten. Twintig minuten onzin, maar gepresenteerd op een zéér enthousiaste en vermakende manier.

Na de fantastische presentatie kregen de experts de tijd om vragen te stellen. Deze werden stuk voor stuk beantwoord. Uiteindelijk moest de groep de presentatie beoordelen. Iedereen, zonder uitzondering, vond de presentatie informatief en Dr. Fox kreeg hoge beoordelingen voor zijn werk.

Dit onderzoek toonde aan dat je zelfs als expert verleidt kunt worden om te geloven dat onjuiste informatie, gepresenteerd op een overtuigende en vermakende manier, juist is.

Dr. Oz maakte destijds heel slim gebruik van deze kennis. Razend enthousiast was hij. En bovendien zelf de expert. De introductie van de pil die heel de wereld gaat veroveren. Er is dus helemaal niks mis mee, als u dat in eerste instantie gaat geloven. Zo werkt ons brein! Maar denk voortaan eventjes aan Dr. Fox. Besef dat het heel gemakkelijk is om dingen te gaan geloven die niet waar zijn. Overigens stond Dr. Oz in 2016 voor de rechter. Hij moest erkennen dat hij onzin verkocht had. Laat ik afsluiten met een leuke vakantietip.

Start met 1 maal per week krachttraining. Dit heeft aantoonbare positieve effecten op uw gezondheid en uw lichaamssamenstelling. En dat durf ik tot in de rechtbank te verkondigen. Free to Feel Fit. Fijne vakantie allemaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Soortgelijke artikelen