Omhoog vallen

Mensen met overgewicht worstelen al jaren, zo niet hun hele leven, met hun gewicht. Zij, maar ook hun hele omgeving, zijn constant bezig met hun gewicht en het heeft ze niets gebracht. Er zijn inmiddels tal van onderzoeken verricht en de uitkomsten liegen er bepaald niet om.

Een klein deel van deze mensen slaagt er in om een gewichtsverlies van 5 % te bereiken. Gemiddeld 1 op de 8 mannen en 1 op de 7 vrouwen blijkt dit te halen. Wacht nog eventjes met hoera roepen, want uit de follow ups blijkt dat meer dan de helft na twee jaar 5 % boven de drempel zit. Na 5 jaar is dat 78 %. 

Nou ben ik er geen voorstander van om alles in cijfers en percentages te benoemen maar concreet werd het volgende vastgesteld:

De snelste manier om 10 kilo aan te komen is om eerst 8 kilo te verliezen

Om het nog meer in Jip er Janneke taal te verwoorden. Als u besluit om héél snel af te vallen is de kans enorm dat u omhoog gaat vallen.

Volgens de wetten van de zwaartekracht lukt dat niet, maar in de praktijk lukt dit dus prima met betrekking tot het ‘verliezen’ van lichaamsgewicht.

Nou klinkt dit allemaal niet zo heel motiverend ‘uit de pen’ van een fitness professional. En dat is ook precies wat ik met dit stukje tekst probeer te bereiken. Nee ! Ik wil bij u absoluut niet de motivatie wegnemen om te gaan sporten, uw leefstijl aan te passen en uw voeding eens kritisch onder de loep te nemen en bij te stellen. Maar is dat toevallig nou niet precies, wat telkens het plan van aanpak is geweest ? Meer bewegen, minder eten, op tijd naar bed, zorgen voor minder stress ?

Lieve mensen. Het zijn grote zakken met lucht. “Ik ga meer bewegen”. “Ik ga minder eten”. “Morgen eet ik minder koolhydraten”. Het zijn slechts gedachten in uw bovenkamers die u héél kort een goed gevoel geven. Vooral als u ze niet uit hoeft te voeren op het moment zelf. Ondertussen doet u een beroep op uw wilskracht. Want ‘morgen’ is die wilskracht in vol ornaat aanwezig. Yep ! Not !

Wilskracht is een stukje van ons ‘zijn’ waar mensen enorm veel waarde aan lijken te hechten. In werkelijkheid gedraagt wilskracht zich als een batterij of een accu. Elke keer als je er aanspraak op doet, vloeit een deel van de energie en de kracht van wilskracht weg. Wilskracht werkt zeker, op hele korte termijn. Als u bij de supermarkt staat en het snoepgoed bij de kassa u schreeuwend lijkt aan te kijken. Dan kunt u succesvol een beroep doen op uw wilskracht. Niet pakken! Niet opeten!

Maar wilskracht kan verder helemaal niks met “ik ga meer bewegen, ik ga minder eten”.

Slechts wat tips:

– PLAN maaltijden.
Vaste eetmomenten hebben een positieve uitwerking op het ritme van uw lichaam
– PLAN sportmomenten en activiteiten
U kunt niet gaan sporten als u de kinderen van school gaat halen of boodschappen moet doen

Het falen tot plannen is het plannen van falen

– Houd uw accu van wilskracht geladen, put hem niet uit met luchtige plannen en voornemens
– PLAN krachttraining. Dit zorgt voor behoud van spiermassa en een optimaler metabolisme
– Concentreer u eerst op gewichtsbehoud. NIET aankomen is een helder en bereikbaar doel.
– Herstel uw relatie met voeding. Dat start bij de boodschappen in de supermarkt.
– Maak uzelf weerbaarder tegen stigmatisering en prikkeling van de maatschappij (de fitness branche)
– Verminder de focus op uw lichaamsbeeld
– Maak uzelf fitter en houd uzelf fitter op een manier die bij U past


Of val omhoog…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Soortgelijke artikelen