Aan het laden, even geduld A.U.B.

040 - 22 17 255

info@paramountfitness.nl

Blog

Hallo allemaal

Mijn eerste echte en heuse blog. En dus ook de eerste keer dat ik kennismaak met 'de achterkant' van onze website. Maar ik ga het proberen. Zoals jullie weten, staat Paramount voor verbondenheid, samen, gezelligheid en professionaliteit. Over het begrip professionaliteit bestaat soms enige verwarring binnen onze branche en ook binnen ons centrum. Laat ik eerst voorzichtig proberen uit te leggen wat Paramount Fitness vooral niet is.

Wij zijn niet aangesloten bij brancheorganisatie NL Actief. Wij vertegenwoordigen géén 3,2 miljoen Nederlanders en wij roepen al zeker niet dat we de gezondheid en de immuunsystemen van jullie kunnen bevorderen. Wij staan voor up to date kennis en wij laten ons scholen door Chivo Opleidingen. Dè kennisbank van Nederland! De meest recente inzichten van de wetenschap omtrent vitaliteit, fitness en leefstijl.

In de afgelopen maanden werden we in de media beschoten met tal van veelbelovende artikelen. De fitnessbranche zou helemaal klaar zijn voor de 1,5 meter economie. Dat was per direct al de eerste grote denkfout die gemaakt werd. Wat linten door je sportcentrum heen, handjes een beetje ontsmetten, thuis douchen en we konden weer volop aan de gang.

De bedenkers van dit geheel, schrijvers van de brancheorganisatie, vergaten hier en daar wat belangrijke punten te benoemen. Binnen het fitnessprotocol leek slechts aandacht te bestaan voor de 1,5 meter. Het RIVM had op zijn beurt al lang en breed kenbaar gemaakt dat sporten in een afgesloten ruimte nogal wat andere problemen met zich meebrengt. Verhoogde en versnelde ademhaling, een forsere en krachtigere uitstoot via de luchtwegen, aerosolen die zich vormen rondom de sporter. Deze aerosolen gaan hun eigen weg binnen een afgesloten ruimte en een aircosysteem vormt tevens een extra risicofactor met betrekking tot het besmettingsgevaar.

De brancheorganisatie liet zich echter niet uit het veld slaan en bleef de koers volgen. Binnen het protocol werd géén aandacht geschonken aan de extra risicofactoren. Nee, we konden zelfs al op 01 juni open volgens de media. Dit werd nog eens extra aangedikt door wat prominente figuren in te schakelen die allemaal luid en duidelijk riepen dat de fitnessbranche er helemaal klaar voor was. Jawel, men zou de minister ervan overtuigen!

Inmiddels weten we beter. De fitnessbranche zal zichzelf eens stevig achter de oren moeten krabben en ze moeten hun huiswerk echt wat beter gaan doen.

Meerdere partijen, waaronder Chivo Opleidingen, deden een poging te achterhalen waarom de brancheorganisatie de werkelijke knelpunten en risicofactoren niet benoemde. Waarom werd er niet gesproken over aerosolen, over airco's, over mondkapjes en over sportende en bewegende mensen in een afgesloten ruimte?

Al vanaf 16 april 2020 zijn een aantal zaken vastgesteld in een uitgebreid onderzoek. Data die er bepaald niet om liegen. 

https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMc2004973

Inmiddels zijn we ruim een maand verder. En recent verscheen een onderzoek waar een duidelijk verband werd gelegd tussen Fitness Dance (groeps) lessen en Corona Cluster besmettingen.
In simpel Nederlands, 112 Corona Virus besmette personen konden worden herleid naar 12 Fitness Dance (groeps) lessen.

https://wwwnc.cdc.gov/eid/article/26/8/20-0633_article?fbclid=IwAR3SbVScsyjUNgrjB7nR1xYwTYCM2qaEewf7DsZ44xR-X-VmHVub-Aw7O1k

Wij willen geen deel uitmaken van de fitnessbranche en wij roepen niet in koor dat we onze zaak open kunnen gooien omdat we simpelweg de leden 1,5 meter kunnen scheiden of wat voorzorgsmaatregelen kunnen treffen. Nee, we vinden het belangrijk dat jullie goed geïnformeerd worden en blijven. Tot op heden zijn de berichten niet echt heel bemoedigend voor de fitnesscentra. De kansen op besmetting en overdracht zijn beduidend hoger wanneer mensen zich dicht bij elkaar bevinden in een fitnessruimte, groepszaal of spinningzaal.

Wij zijn ons bewust van al deze zaken. We lezen letterlijk elke dag alle informatie meerdere malen door. Alle onderzoeken die verschijnen worden kritisch bekeken door o.a. Chi L. Chiu van Chivo. We delen dus vooral geen kennis die niet onderbouwd kan worden maar die mogelijk wel een commercieel belang dient.

Jazeker, wij willen héél graag open. We willen niks liever dan zwetende, dampende en hijgende sporters in onze zaal. De groepsruimte het liefste tot de nok toe gevuld met enthousiaste leden. Maar de data die inmiddels verzameld zijn laten ons zien dat dit bepaald nog niet verantwoord is. Waarom zouden we gaan roepen dat jullie gezondheid belangrijk is en vervolgens lekker op elkaar gepakt en gestapeld het volgende Corona Cluster te vormen.

De fitnessbranche blijkt nog verre van klaar voor een doordachte opening. Wij willen daar geen deel van uitmaken. Wij stellen de klanten voorop. Te beginnen met de gezondheid van elk individu. Dat doen we niet door achter iedereen aan te rennen en mee te roepen. Dat doen we door de informatie te delen die op dit moment bekend is en waar iedere werknemer binnen de fitnessbranche minimaal van op de hoogte zou moeten zijn.

Bijgaand de Corona Cluster besmettingen in beeld. 112 mensen. Terug te herleiden naar 12 groepslessen in een fitnesscentrum. Of ze nou 1,5 meter uit elkaar stonden of niet, het doet niet eens ter zake. Sportende mensen in een afgesloten ruimte. Daar zijn meer maatregelen voor nodig dan een beetje van elkaar af gaan staan.

 

Kom lekker sporten in onze Outdoor Gym. Een klein en beperkt aantal deelnemers per uur. Een goede en constante luchtdoorvoer. Géén plakkerig zeiltje of een afgekeurde parasol. Een gegarandeerde ventilatie en doorvoer van lucht. Aerosolen kunnen niet blijven hangen en het UV licht kan zijn werk doen!

Samen veilig sporten. Voorlopig doen we dat dus niet binnen!

Groetjes Leonneke